Termometry wzorcowe
Termometry
Każdy z oferowanych termometrów może być dostarczony z certyfikatem kalibracji producenta lub z krajowym świadectwem wzorcowania, które potwierdzają dokladność i wiarygodność odczytów tego przyrządu. Świadectwa Wzorcowania wystawiane są głównie na potrzeby systemów jakości np. ISO (specyficzne dla konkretnych procesów wytwórczych) lub HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) w związku z koniecznością nadzorowania temperatury podczas procesów produkcji, transportu i przechowywania. Najbardziej restrykcyjne są wymagania Systemów Zapewnienia Jakości obowiązujące w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym, a więc tam gdzie najwyższym priorytetem jest troska o zdrowie człowieka.
Spośród naszych przyrządów wybraliśmy kilka modeli, które charakteryzują się dobrą jakością wykonania, dokładnością i stabilnością odczytów. Przyrządy te są najczęściej dostarczane ze świadectwami wzorcowania i mogą być wykorzystane do kontroli temperatury w ramach ustalonych procedur istniejących systemów jakości w przedsiębiorstwie (np. w punktach krytycznych systemu HACCP) lub do kontroli poprawności wskazań innych termometrów użytkowych, stosowanych do pomiarów temperatury w ramach w/w procedur.
Aby mieć pewność, że stosowany przyrząd pomiarowy jest przydatny do wykonywania pomiarów przez cały okres jego użytkowania, należy wykonywać wzorcowanie przyrządu w ustalonych odstępach czasu. Terminy kolejnych wzorcowań jak również okres ważności świadectwa nie są ustalone przez przepisy prawne. Decyzję o wzorcowaniu podejmuje użytkownik, zgodnie z dokumentacją opracowaną w ramach systemów jakości, obowiązujących w przedsiębiorstwie i zgodnych z dobrą praktyką produkcyjną.
DT605MFC Elektroniczny termometr wodoszczelny do kontroli temperatury żywności w przetwórstwie, chłodnictwie i na każdym etapie produkcji. |
||
Charakterystyka Wodoszczelny (IP67) Kieszonkowy, elektroniczny, cyfrowy Funkcja ON/OF i MIN/MAX Automatyczne wyłączanie Przełączanie °C / °F Sztywna sonda pomiarowa |
Parametry techniczne Zakres pomiaru: DT605MFC -50°C +150°C Zakres pomiaru: DT655HFC -50°C +280°C Rozdzielczość: 0,1°C - 1°C Dokładność: ±1°C Próbkowanie: 0,7sek. Sonda ze stali nierdzewnej: 12cm Zasilanie: bateria LR44 |
|
FM10 Elektroniczny termometr wodoszczelny do kontroli temperatury żywności w przetwórstwie, chłodnictwie i na każdym etapie produkcji. | ||
Charakterystyka Wodoszczelny (IP67) Kieszonkowy, elektroniczny, cyfrowy Funkcja ON/OF i HOLD Automatyczne wyłączanie po 35 min Przełączanie °C / °F Sztywna sonda pomiarowa |
Parametry techniczne Zakres pomiaru: -50°C +150°C Rozdzielczość: 0,1°C Dokładność: ±1°C Czas reakcji: 1,5 sek. Długość sondy: 12cm Bateria: AAA, UM4 (1,5V) |
|
FM21 Elektroniczny termometr do szybkiej kontroli temperatury żywności w przetwórstwie, chłodnictwie i na każdym etapie produkcji. |
||
Charakterystyka Kieszonkowy, elektroniczny, cyfrowy Duży wyświetlacz LCD Szybki czas reakcji Składana sonda pomiarowa
|
Parametry techniczne Zakres pomiaru: -40°C +250°C Rozdzielczość: 0,1°C Dokładność: ±0,5°C IP65 temperatura pracy: 0°C +50°C Wymiary: 116 x 38 x 20mm Waga: 41g (łącznie z baterią) |
|
FM35 Elektroniczny termometr wodoszczelny do żywności z wymiennymi sondami pomiarowymi. |
||
Charakterystyka Wygodny i łatwy w użyciu Duży wyświetlacz LCD Wodoszczelny (IP67) Gumowa osłona ochronna obudowy Długi czas pracy baterii (około 3000 godzin ciągłej pracy) Szybki czas reakcji Automatyczne wyłączanie po 3min |
Parametry techniczne
Zakres dla temperatury: od -40°C do +110°C Rozdzielczość: 0.1°C Dokładność: ±0,5°C w zakresie od 0°C do 70°C; ±1°C gdzie indziej Temperatura pracy: od 0°C do +50°C Zasilanie: bateria 9V |
|
8146T7 Elektroniczny termometr wodoszczelny do żywności z sondą do ogólnego zastosowania. |
||
Charakterystyka Opracowany specjalnie dla potrzeb HACCP. Obudowa wykonana z hartowanego plastiku i bezpieczna dla żywności. Szybki czas reakcji Wymiary: 155 x 67 x 40mm Waga: 180g Gwarancja: 2 lata |
Parametry techniczne:- zakres pomiaru: -40 ° C do + 120 ° C- czujnik: termistor - temperatura pracy: od -10 ° C do + 50 ° C - rozdzielczość 0,1 - dokładność:lepsza niż ±0.4ºC (łącznie z sondą) |
RODZAJE ŚWIADECTW WZORCOWANIA
Oferujemy dwa rodzaje świadectw, które mogą być dostarczone z termometrami:
A. Świadectwo wystawione przez laboratorium bez akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji (PCA).
B. Świadectwo wystawione przez laboratorium z akredytacją Polskiego Centrum Akredytacji (PCA).
Czas wykonania wzorcowania wynosi typowo dwa tygodnie
Wzorcowanie wykonywane jest zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005.
Zastosowanie produktu
Termometry ze świadectwem wzorcowania mogą być stosowane do kontroli temperatury w ramach ustalonych procedur istniejących systemów jakości (np. w punktach krytycznych systemu HACCP) lub do kontroli poprawności wskazań innych termometrów używanych do pomiarów temperatury w ramach w/w procedur.