Produkty

Rejestratory - Tecnosoft

RHTemp

Rejestratory

 

Rejestrator temperatury i wilgotności do kontroli procesów suszenia

produktów spożywczych

 

Dostępne są dwa modele rejestratora RHTemp: RHTemp80 i RHTemp125. Rejestratory te przeznaczone są do monitorowania temperatury i wilgotności odpowiednio do 80 ° C i 125 ° C. Są one przede wszystkim wskazane dla monitorowania procesów suszenia produktów sypkich, proszków, ziaren zbóż, makaronu itp. Rejestratory podłączane są do komputera za pomocą Interfejsu HS i współpracują z oprogramowaniem HumiPressureDisk, dostarczanym w zestawie.

Dostępne są dwie wersje tych rejestratorów:
1) Rejestrator RHTemp Standard: ze standardową baterią
2) Rejestrator RHTemp XL: wyższy, z baterią o długiej żywotności

 

 

Charakterystyka

 

- Wysoka dokładność i precyzja.
- Całkowicie bezpieczny dla żywności i zatapialny (IP67, do głębokości 1 m).
- Drukowane raporty są zgodne z przepisami zdrowotnymi i normami ISO.
- Dostarczany z certyfikatem kalibracji.
- Bateria wymienialna samodzielnie przez użytkownika.

 

Parametry techniczne

 

Zakres pomiaru

Temperatura: -20°C ÷ +80°C (RHTemp80);  -40°C ÷ +125°C (RHTemp125)

Wilgotność: 0% ÷ 100%

Rozdzielczość Temperatura: 0,015°C
Wilgotność: 0,02%
Dokładność Temperatura: ± 0,2°C (0°C ÷ +60°C) / ± 0,5°C (-40°C ÷ +125°C)
Wilgotność: ± 1,8% (0% ÷ 85%) / ± 3% (85% ÷ 100%)
Pamięć 10100 odczytów
Częstotliwość zapisu Od 1 sek. bez ograniczenia
Zasilanie Bateria wymienialna samodzielnie przez użytkownika
Żywotność baterii

Sandard: +8.000.000 odczytów przy 25°C

XL: +14.000.000 odczytów przy 25°C

Stopień ochrony

IP67

Zgodność

CE, RoHS - EN12830 - EN285

 

Systemy monitorowania temperatury i wilgotności


Podstawowy system monitorowania składa się z:


Rejestratora temperatury RHTemp

Interfejsu komunikacyjnego HS

Oprogramowania HumiPressureDisk

 

Zaawansowany system monitorowania składa się z:


Rejestratora temperatury RHTemp

Interfejsu komunikacyjnego HS

Oprogramowania TS Manager 

 

rejestratory / Tecnosoft-Interfejs-HS.jpeg Interfejs  HS

Interfejs HS jest to bardzo proste i intuicyjne urządzenie do konfigurowania rejestratora oraz do sczytywania zarejestrowanych danych. Aby dokonać konfiguracji lub sczytania danych należy umieścić rejestrator na płycie metalowej a sondę włoż do szczeliny małej płytki zaciskowej (dla rejestratorów bez sondy, umieszczamy na płycie rejestrator a płytka zaciskowa służyć ma do zamocowania rejestratora na właściwej pozycji).
Poprzez wkręcanie i odkręcanie śruby z tyłu małej płytki zaciskowej można ustawić ją na pozycji zgodnie z wielkością rejestratora. Dokręcając śrubę w napiętej pozycji, można utrzymać płytę zaciskową w miejscu. W czasie połączenia rejestratora z programem, interfejs HS pokazuje poziom baterii podłączonego urządzenia oraz, poprzez świecenie wielokolorowych diod LED, stan podłączenia i działania rejestratora.

 

 

rejestratory / TECNOSOFT-Program-HUMIPressureDISK.jpeg

 

Program HumiPressureDisk jest podstawowym oprogramowaniem do współpracy z rejestratorami RHTemp i PressureDisk. Posiada takie funkcje, jak:
- Uruchamianie rejestratorów, w tym ustawianie parametrów rejestracji
- Sczytywanie danych z pamięci rejestratora
- Wyświetlanie wykresu danych

- Automatyczna kalkulacja F0
- Eksport danych do pliku excel.
Dla komunikowania się z rejestratorami wymagany jest interfejs typu HS.


rejestratory / Tecnosoft-Program-TS_Manager1.jpeg Program TS Manager został opracowany zgodnie z normą 21 CFR Part 11 i jest kompatybilny dla wszystkich źródeł walidacji autoklawów, inkubatorów, pasteryzatorów i ogólnego wyposażenia w branży medycznej i spożywczej. Program posiada wszystkie cechy wymagane przez FDA, które umożliwiają użytkownikowi właściwą walidację dla wszystkich użytkowników.
rejestratory / Tecnosoft-Program-TS_Manager.jpeg

Podstawowe cechy programu TS Manager:

-Danych zapisanych w pamięci urządzeń nie można edytować;
-Danych w oprogramowaniu nie można edytować;
-Dostęp dla każdego użytkownika jest poprzez login i hasło;
-Możliwość konfiguracji klienta lub serwera oraz wspólna baza danych;
-Dostęp dla wielu uprawnionych użytkowników;
-Dostęp wielopoziomowy, z różnymi funkcjami dla każdego z użytkowników;
-Rejestracja wszystkich prowadzonych operacji, bez możliwości edytowania do zmian;

-Analiza danych za pomocą wstępnie ustawionych lub dostosowanych parametrów;
-Wizualizacja danych w tabeli i na wykresie (z opcją zoom);
-Możliwość analizy wykresu w różnych przekrojach;
-Obliczenia teoretycznej temperatury na podstawie ciśnienia w środowisku pary nasyconej;
-Drukowanie raportów;
-Eksport danych i raportów w formacie XLS (MS Excel) i HTML.

 Zastosowanie produktu

 

Rejestrator RHTemp przeznaczony jest do monitorowania procesów suszenia produktów sypkich, proszków, ziaren zbóż, w tym makaronu itp.